Den oändliga debatten: Native Apps vs Web Apps

Valet av mobil platt­form är en åter­kom­mande frågeställning. Ska man satsa på en iPhone-app, en Android-app eller en webbapplikation? Vil­ket ger snab­bast sprid­ning, flest använ­dare och bästa användarupplevelsen. Vilken du väljer beror helt på sitt sammanhang och företagets behov. Här kommer en övergripande sammanfattning av vilka mobila applikationer som finns på marknaden just nu, vilka för- och nackdelar dessa har och när man ska välja vad- så som jag har förstått det.

Nativeapp

Definition
Nativeappar är plattformsberoende. Appen laddas ner och installeras direkt på mobiltelefonen. De startas via ikoner på hemskärmen som automatiskt dyker upp när appen installeras. Nästan alla spel är native-appar. 

Fördelar
Nativappar kan ta tillvara på all funktionalitet som telefonen erbjuder, såsom Gps, adressbok, och push-notiser. Vill du jobba med gpsbaserade lösningar i din applikation för att t.ex. hitta närmaste butik så är nativeappen lättast att använda. Prestandan för den här typen av applikation är hög då all kod körs lokalt på telefonen. En installerad nativeapp kan användas utan uppkoppling mot Internet. Du får också tillgång till och kan distribuera din app i appstores (Apple App store, Andoid Market, Ovi, m.m.).

Nackdelar
Nativeappar måste utvecklas och anpassas för specifika plattformar. Idag handlar det främst om iPhone och Android. En annan nackdel är själva programmeringen av nativeappar. Objektive C för iOS och Java för Android leder till en mer kostsam produktion än för webbappar som till största del kodas av HTML och CSS som är enklare webbspråk.

Att tänka på
Det kan ta tid för din app att bli godkänd eller nekad av Apple, Android etc. Även uppdateringar och buggfixar av appen behöver godkännas.

När använder jag en nativeapp?
Om har du ett teknikintensivt innehåll som t.ex. spel eller annan underhållning och behöver direkt åtkomst till telefonens funktioner då ger du användaren bästa möjliga upplevelse.

 (source: Worklight)

Webbapp

Definition
Webbappar installeras inte på telefonen utan körs direkt i mobilens webbläsare. Den är i stort sett plattformsoberoende. Det innebär att du kan använda appen oavsett vilken typ av enhet du använder (iPhone, Android, Blackberry). Den är oftast en förenklad anpassad webbsida för den mobila kanalen. LinkedIn Web App (Dedicated webbapp)och Wikipedia Mobile Page (Generic mobile page) är två olika typer av en mobilanpassad webbsida.

Fördelar
Webbappar är betydligt billigare och snabbare att producera då man använder sig av enklare webbteknologier såsom HTML och CSS men framförallt kräver det inte anpassning för olika plattformar i samma utsträckning. Eftersom innehållet laddas via internet får användare automatisk tillgång till senaste versionen utan att själv behöva uppdatera appen och då behövs inga godkännandeprocesser. Webbappar är sökbara via sökmotorer och din vanliga webbsida kommer högre upp i sökmotorerna om den har en mobilanpassad sida. Du kan även använda Google Analytics för att samla in statistik.

Nackdelar
Webbappar har ingen marknadsplats för distribution utan måste marknadsföras via egna kanaler. Eftersom koden körs via internet så kan webbappar inte använda tekniken i mobiltelefonerna. Det här påverkar även design och prestanda. Är telefonen offline så går det inte att komma åt all data. I och med utvecklingen av HTML mot HTML 5 så finns idag stora möjligheter att göra din mobila hemsida lika snygg och lättnavigerad som en nativeapp. Du kan även få viss tillgång till GPSfunktionalitet.

Att tänka på
Webbappar kan bli dyra vid användning utomlands p.g.a. dataroaming.

När använder jag en webbapp?
Webbappar använder du när du vill nå ut till en bredare målgrupp och vill ha möjlighet att analysera användarens beteende.

Hybridapp

Definition
Hybridapp är en nativeapp med inbyggd HTML. Alltså en kombination av de två ovan. Den installeras på telefonen som en nativeapp men använder internet för att hämta nödvändg information. Facebookappen är ett exempel på en hybridapp; den laddas ner från App store och har alla egenskaper som hos en native app, men behöver uppdateringar från webben för att fungera. SHBs bankapp är också en hybrid. Den använder sig av telefonens kamera för att skanna in belopp och ocr-nummer. Den kopplar upp sig mot internet för att visa saldo eller för att göra en överföring.

Fördelar
Den största fördelen med den här typen av webbapplikationer är att användarupplevelsen blir tillgänglig för en större publik (via URL) samtidigt som den kan dra nytta av marknadsfördelarna och distribueras i appstores. Applikationerna är också mycket enklare att uppdatera eftersom förändringar ofta görs på den webbaserad delen och användarna slipper att uppdatera appen manuellt via appstore.

Nackdelar
Även om den kan laddas ner som en nativeapp via appstore, så kan den  inte ta del av alla telefonens inbyggda funktioner eftersom applikationen ska fungera på flera olika enheter. En annan nackdel är att den webbaserade delen av appen behöver fortfarande en internetuppkoppling och det påverkar hur fort/långsamt innehållet kommer att laddas.

När använder jag en hybridapp?
Om du funderar på att implementera både en nativeapp och en webbapp, då kan hybriden vara ett bra alternativ. Den tar tillvara på dem flesta fördelarna från dem båda men till en lägre totalkostnad.

 

Vad tycker du? Är appar bra eller ska man istället lägga allt krut på mobilanpassade webbplatser? Återkom gärna med feedback. Tack!

Källa:
http://www.clarimont.com/2011/01/understanding-web-native-and-hybrid-mobile-applications-for-sap/
http://www.kintek.com.au/web-design-brisbane/why-do-you-need-a-mobile-website-web-apps-vs-native-apps/
http://www.clickz.com/clickz/column/2125533/app-marketing-native-apps-vs-web-apps-hybrid
http://mobithinking.com/native-or-web-app

Ett svar till “Den oändliga debatten: Native Apps vs Web Apps”

 1. Tack före en bra artikel. Jag driver en hemsida med en ganska tung databas bestående av kategorisökning med bilder som resultat.
  I tjänsten ingår att mina kunder laddar upp bilder samt förser dessa med sökbara kategorier.

  Kunderna ställer ofta frågan om vi kan utvexkla en app för detta. En viktig del i vår hemsida är att den är översatt till ett antal språk via tabell.

  I insamlandet av data ingår även att fotografera och använda gps och en kartfunktion. Google

  Om jsg tolkar din artikel rätt så skulle en hybridlösning vara det bästa i det här fallet?
  Måste man bygga en app för varje språk eller finns lösningar för att hantera flera språk i samma app?

  Mvh

  Rickard Molin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*