An Event Apart in San Diego 2014 – Round up

Årets An Event Apart i San Diego hade en väldigt speciell inramning. Inte sedan 1956 har det varit så varmt i sydvästra USA som den här veckan. Områdena runt staden stod i lågor då skogsbränder spridits med våldsam fart av de varma Santa Ana -vindarna.

Ett allvar i staden men en konferens med stor energi och en stor del av världens mest framstående experter inom webb.

Day 1, Monday, May 12
Dag 1 öppnades av Jeffery Zeldman (en av grundare av An Event Apart) och hans Understanding Web Design. En presentation som uppmanade oss som jobbar i branschen att se till att våra chefer och kunder förstår vad det är vi gör och varför annars kommer vi aldrig att kunna skapa fantastiska designs. Zeldman är alltid underhållande och inspirerande. –Thanks Zeldman! 

Samatha Warren pratade sedan om Style tyles in sin presentation Faster Design Decisions with Style Tiles, en artifakt som inte bara kan hjälpa oss att kommunicera med våra kunder utan också möjliggör det för våra utvecklare att komma in tidigt i processen.
Personligen så tycker jag att style tyles är lite stelt och ger en mindre frihet. Då tror jag mer på att bryta ner designen i ännu mindre beståndsdelar precis det som Brad kom att prata om på dag 2- Atomic Design.

Sista presentation innan lunch, Mobile First Responsive Web Designstod Jason Grisby för. Han pratade om hur viktigt prestanda är när det kommer till att designa för flera olika enheter. Han delade också med sig av de tekniker som vi kan använda för att åstadkomma snabbladdade webbplatser.
Vilken framtidsvänlig nörd som helst skulle älska att höra denna presentation. Mycket lärorikt!

Direkt efter lunch var det dags för ”Mr Mobile First” att entra scenen. I hans presentation, Screen time, pratade han om dagens komplexitet i hur vi använder våra enheter och hur vi kan designa mer effektivt.
Presentationen gav oss ett litet smakprov  på vad som skulle komma på heldags-workshopen han höll dag 3.

Jag gillade verkligen Josh Clarks presentation Mind the Gap: Designing in the Space Between Devicesett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Internet of things och framtidsvänlighet. Vi har oändliga möjligheter och utmaningar och Josh ville att vi skulle ta tillvara på den magi som kan uppstå mellan enheterna. – Happy together och Grab Magic är bara 2 exempel på vilka fantastiska saker vi kan skapa idag!

Jared Spool, avslutade dag 1 med sin presentation, UX Strategy Means Business presentation: ”Design is the rendering of intent”. ”Content maters: Good content stands for itself”. ”Great content + great design = Great ux”. Några av mina favoritcitat från presentationen. Jag har hört Jared prata förut och han har en otrolig förmåga att fängsla sin publik.  

 Day 2, Tuesday, May 13
Dag 2 öppnades av Jeremy Keith som även han pratade om vikten av att vara framtidsvänlig och principerna av progressive enhancement i sin presentation, Enhance!.  ”Support for Every browser. Optimize for none!”  och ”The best way to be future friendly is to be backward compatible!” var två citat som verkligen fastnade och som på ett bra sätt sammanfattade hela presentationen.

Jenn Lukas fick nog de flesta magar att kurra när hon tog hjälp av en smörgås i sin presentation, The Developer’s Ampersandwich. Fokus låg på typografi och hur vi måste samarbeta designers och utvecklare  emellan för att kunna skapa fantastiska design tillsammans. Min take away: ”Limit your font sizes. Create a system. It’s never too late to go through and review your font systems to cut down on styles that are not being used any more”.

Innan det var dags för lunch på soltaket höll Brad Frost sin presentation, Atomic design. Vi behöver förstå vad våra webbplatser består utav för att vi ska kunna skapa smarta, skalbara, förvaltningasbara designs. Brad introducerade en metod för hur vi kan skapa robusta designsystem. Thanks Brad!

Kate keifer Lee höll en väldigt underhållande presentation, Touchy Subjects: Creating Content for Sensitive Situations om hur fel det kan gå om vi inte kommunicerar och bemöter våra kunder online med rätt tonalitet. För i slutändan så handlar det inte om vad du säger utan hur du säger det!
”Brands are not people. Companies are not close friends. We need boundaries!”

Precis som Jenn Lucas pratade Tim Brown om typografi ur en utvecklares synvinkel. Han lärde oss i sin Universal Typography presentation hur vi kan använda oss av traditionella typografi-principer och samtidigt omfamna progressive enhancement. Mitt favoritcitat från presentationen: ”The web isn’t a new medium, it’s an evolution”

Sista passet för dagen höll Mike Monterio. En rättfram, ärlig och interaktiv presentation, How Designers Destroyed the World, där han bjöd in oss i publiken att delta. MIkes budskap var knivskartpt och glasklart!: att vi som Designers måste tänka efter och ta ansvar för den påverkan vårt jobb kan ha på vår omgivning. Det måste till en förändring. Tre tänkvärda citat att ta med:
”Designer responsibility to self: you are always making a choice and they all have consequences. Consider the long term repercussions. It defines who you are. -One cigarette ad when you where young, but 10 cigarette ads makes you a lover of the tobacco industry”
”Designer responsibility to the world we live in: We used to design things to go to the moon. Today we design things so that we don’t need to get up out of bed”.
”Bad design makes it out into the World not through malicious intent but through no intent at all.”
Något att tänka på när vi tar oss an nästa projekt! Thanks Mike!

Day 3, A Day Apart, May 14
En hel dag med Luke Wroblewski a.k.a ”Mr Mobile First”. 6 timmar av ”mobile web nerdery”! Jippie!

Dagen var uppdelad i 5 olika pass som fokuserade på ett specifikt område och en frågestund: The mobile opportunity & challenge, Design considerations, Layout & Navigation, Inputs & Actions, Feedback & Communication. Mitt favoritpass var ju såklart Inputs och actions, där vi ägnade oss en hel timme enbart om hur vi kan optimera våra formulär och förbättra användarvänligheten.
Luke och hans företag, Input Factory ägnar sig mycket åt usability och a/b-testning och många av hans exempel kom just från hans egen app, Polar.
Jag rekommenderar att ni utforskar appen och dess många intuitiva samt användarvänliga features. Kolla bara hur det har lyckats göra featuren ”release to refresh” lite mer intressant.

”Don’t just copy ”patterns”. It’s not a way to make design decisions- When it comes to any development or design, the big lesson is to never assume and copy. ALWAYS TEST!” Thanks Luke!

My current view at the Hyatt

 

Om du är intresserad av att höra mer om An Event Apart och så håll utkik för i höst kommer jag att hålla ett antal morning briefings och presentationer om några av de aktuella ämnena som togs upp här i San Diego.

Vi ses i höst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*