A holistic mindset to web design

Vad är egentligen bra design?

Jag tycker ofta att man kan se ganska omgående om en webbplats har utgått från ett väl utarbetat formspråk och en avancerad design eller fokuserat på att sidan ska vara snabb och funktionell på bekostnad av designen.

Många gör ett val väldigt tidigt istället för att tillämpa en mer holistisk ingång i sina webprojekt. Både design och prestanda måste vara en intregrerad del av konversationen redan från början och på en helt annan nivå.

Expires och cache-control headers, minimering av antalet DNS lockups, komprimering av komponenter med Gzip, minifiera CSS och Javascript, konfigurera ETags på servern etc. är begränsningar och möjligheter som många webdesigners idag inte är superengagerade i. På samma sätt är grafikens och estetikens möjligheter och begränsningar kanske inte är helt självklara för utvecklare e.t.c.

Snabbhet är en fundamental del av användarens upplevelse på webben och ska därför gå hand i hand med designen!​

Webbprestanda har visat sig ha en direkt inverkan på hur människor använder en webbplats och om de är villiga att använda den igen.
I och med den enorma ökningen av mobil surfning så har blivit viktigare än någonsin att fokusera på prestanda.

Men ändå så ignoreras just prestanda av många. Det kan naturligtvis finnas flera anledningar än dem jag nämnde i början av den här bloggposten men ofta handlar det faktiskt just om att laddningstider anses vara någon annans jobb (läs: IT, utvecklare m.f.l ).

A Holistc mindset
Dagens webb lider av övervikt. Den genomsnittliga webbsidan är tung och ökar hela tiden i vikt. Enligt Http Archive, som samlar in statistik från de 1 miljon främsta webbplatserna i världen (Alexa Top Sites), så har den passerad 1 MB för länge sen – 1703 KB (Mars 2014)

Trenden reflekterar användarnas önskan om ett rikare innehåll- bilder, video och andra features. Bilder är den absolut största boven i dramat, följt av script som används för att integrera features med andra webbplatser som t.e.x. social delning.

Det finns en hel del sajter med artiklar som beskriver hur man gör en webbplats snabbare. Men det är nästan bara tips som handlar om hur du komprimerar din CSS eller optimerar dina bilder. Dessa tips är såklart användbara och viktiga men de löser inte det underliggande problemet.

Det krävs en förändring i hur vi tänker. Att skapa snabba webbplatser kräver återhållsamhet och fokus. Oavsett hur mycket tid du spenderar på optimering- en webbplats med tretusen rader CSS, femton jQueryplugins och sju utfallande bilder kommer att bli l å n g s a m!

Vi kan förbättra prestandan på våra webbplatser men vi kommer aldrig att kunna uppnå något bra resultat om vi inte gör prestanda till en central princip inom webbdesign.

​Att designa med  ​prestanda i åtanke kräver ett engagemang för att maximera det som är absolut nödvändigt men handlar samtidigt också om att skala bort allt ​onödigt​ lyx.

Vi behöver ta till en mer nyttoinriktade inställning till design där varje element har en konkret och direkt​positiv inverkan på slutresultatet.

​Det innebär ju naturligtvis inte att vi ska bortse ifrån eller förneka betydelsen av estetik utan det handlar snarare om att vi ska ta till en mer holistisk syn när vi designar våra webbplatser.

20140411-115019.jpg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*