Det är den allra bästa av tider och det är den allra värsta. Det är spännande tider. Tider av innovation, uppfinning och snabb förändring. Teknik som var otänkbar för bara några år sedan är nu vanligt förekommande. Redan år 2013 tror Gartner att mobilen kommer att gå om datorn som den mest vanliga enheten för att surfa på Internet.
En tid av komplexitet
Att utveckla för webben har blivit mycket mer komplicerat eftersom antalet enheter hela tiden ökar. Förändringstakten är utan dess motstycke. Det är inte bara nya enheter som regelbundet kommer ut på marknaden, utan också tekniken och programvaran i dessa enheter förändras lika snabbt.
Även vårt sätt att interagera med datorer utmanas då touchskärmar, kameror och röstsensorer visar oss nya sätt att få saker och ting gjorda.
Idag finns en uppsjö av stationära och bärbara datorer, netbooks, tablets, featuretelefoner, smarta telefoner och mycket, mycket mer. Och det är bara början. Den snabba tekniska utvecklingen accelererar, och våra nuvarande processer, standarder och infrastrukturer når snabbt sina brytpunkter.
Men medans denna tid av allomfattande (ubiquity) uppkoppling skapar nya utmaningar, skapar det också stora möjligheter att nå människor var de än befinner sig.
Ingen lösning är framtidssäker
Vi kan inte förutsäga vad som kommer att ske i framtiden. Ingen vet hur landskapet kommer att se ut bara två år från nu, så det vore dumt att säga att vi kan skapa något som verkligen är framtidssäkert. Det finns inga vattentäta lösningar för att hantera denna ökande mångfald. Men det finns saker som vi kan göra idag för att förbereda oss på vad som väntar imorgon.
Ett framtidsvänligt tänkande
I september 2011 samlades några av mina webbidoler, en grupp begåvade amerikanare- Luke Wroblewski, Scott Jenson, Brad Frost, Jeremy Keith, Lyza D. Gardner, Scott Jehl, Stephanie Rieger, Jason Grigsby, Bryan Rieger, och Josh Clark- för att ta itu med problemet att försöka designa för kompabilitet på en svindlande mängd uppkopplade enheter.
Ett initiativ för hur vi ska bli framtidsvänliga. Det handlade inte om Responsiv Design eller en uppsättning tekniker som skulle behöva uppdateras varje gång webben förändrades, utan ett sätt att tänka för att hjälpa oss att anpassa oss i takt med att webben förändras.
Så vad är det för idéer? Här kommer en sammanfattning över deras resonemang. En mer djupgående förklaring till ett framtidsvänligt tänkande hittar du på: Futurfriend.ly
Hur går jag vidare?
Luke Wroblewski uppmanar oss att i nästa webbprojekt starta en dialog om hur våra tekniker, processer och infrastrukturer kan förändras. Ingen sitter inne med alla svaren. Men tillsammans kan vi lista ut saker och ting. Så tänk bortom dagens landskap och börja tänka och agera framtidsvänligt.
The future is ours to make- friendly!
Pingback: Med näsan i en bok « Arinas betraktelser | Med fokus på den digitala världen
Pingback: Arina tipsar 4 september 2012 « Arinas betraktelser | Med fokus på den digitala världen
Pingback: Googles Project Glass goes High Fashion « Arinas betraktelser | Med fokus på den digitala världen
Pingback: Responsive Web Design -the answer to our changed digital behaviour? « Arinas betraktelser | Med fokus på den digitala världen
Pingback: För en framtidsvänlig web- blixttalet « Arinas betraktelser | Med fokus på den digitala världen
Pingback: För en framtidsvänlig webb-presentationen « Arinas betraktelser | Med fokus på den digitala världen
Pingback: An Event Apart: The Map & The Territory | Arina
Pingback: An event Apart: The Mobile Content Mandate | Arina
Pingback: Arina som MiniMe- the final episode | Arina
Pingback: Beeing future friendly | Arina
Pingback: An Event Apart in Chicago 2013: Take aways | Arina
Pingback: I’ve been assimilated by Google Glass | Arina