Google Italien hyllar Luigi Pirandello


De flesta länder har sina kända författare som har betytt mycket för litteraturhistorien och som man har varit ”tvungen” att läsa i skolan som en del av undervisningen. I Sverige- Pär Lagerkvist, Selma Lagerlöf, August Strindberg, Per Anders Fogelström m.fl.

När jag studerade på universitetet i Perugia, Italien så lästa vi många välkända och betydelsefulla italienska författare. Luigi Pirandello var en av författarna som fanns på den långa litteraturlistan tillsammans med storheter som Dante, Boccaccia, Petrarca, Primo Levi, Alessandro Manzoni, Italo Calvino m.fl.

Google Italien hyllar idag den italienska dramatikern, roman- och novellförfattaren Luigi Pirandello med en doodle. Istället för Googles två ”o” ser vi en teatermask och Pirandellos ansikte.

Luigi Pirandello var en av mellankrigstidens mest betydande författare. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1934. Pirandellos världsrykte är grundat på hans dramatik, och han har haft stort inflytande på 1900-talets dramatiker.

Romanerna som jag läste var bl.a. Il fu Mattia Pascal (svensk översättning Salig Mattias Pascal) och Uno, nessuno e centomila (1926), som vill visa hur en människas personlighet upplöses i omgivningens reaktioner.

Också hans dramatik behandlar identitetens och verklighetens relativitet, förnimmelsen av det absurda och av den flytande övergången mellan normalitet och galenskap, klyftan mellan spontant liv och konventionell levnadsform, liksom mellan liv och dikt. Hans mest betydande pjäser är Sei personaggi in cerca d’autore, (Sex roller söker en författare). (Wikipedia)

Fler Google Doodles som jag har skrivit om:
Kan du lösa Googles Alan Turing Doodle?
Google hyllar Peter Carl Fabergé med en juvelprydd Doodle
Google Doodle ♥ Mors dag
Google Doodle som Moog Syntheziser
Howard Carter Google Doodle
Google Doodle Zipper
Google ♥ jordens dag
Eadweard J Muybridge firas med en Google doodle
Google Doodle hyllar Mies Van der Rohe
Google Doodle goes Marimekko
Google hyllar Internationella kvinnodagen med en Doodle
Google Doodle som animerad frekvensvåg
Google Doodle firar Charles Dickens
Google Doodle: Världens största snöflinga
Google Doodle som digital Gibsongitarr

Ett svar till “Google Italien hyllar Luigi Pirandello”

  1. Pingback: Google doodle goes where ”no man has gone before” « Arinas betraktelser | Med fokus på den digitala världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*